Starten als ondernemer

Als je deze blog leest, heb je waarschijnlijk de droom om voor jezelf te beginnen of ben je zelfs al begonnen. Een eigen bedrijf starten kan om verschillende redenen erg interessant zijn. Wellicht ben je heel goed in een vak, vind je voor een baas werken niet prettig of ben je toe aan een nieuw avontuur. Dan is nu het moment aangebroken om deze spannende, maar leuke stap te zetten!

Ik had altijd de droom om voor mezelf te beginnen. Ik vond het erg leuk om mensen te helpen en te verbinden. Tijdens mijn studie Small business en Retailmanagement kreeg ik tijdens mijn afstuderen de mogelijkheid een eigen business concept te ontwikkelen. Dit heb ik dan ook gedaan. Na een aantal jaren ervaring op te hebben gedaan in het bedrijfsleven heb ik dan nu toch de stap durven te zetten. Maar genoeg over mij: deze blog gaat over jou!

Voordat je een eigen bedrijf begint, is het belangrijk dat je een idee hebt. Daarna kan je gaan kijken of dat idee een goed idee is.

Om dit te doen, is het belangrijk om een ondernemersplan te schrijven. Als je geen lening hoeft af te sluiten bij de bank, zal je er misschien vanaf zien om een ondernemingsplan op te stellen. Toch is dit in mijn ogen een onmisbare stap in de oprichting van jouw bedrijf. In het ondernemingsplan beschrijf je namelijk een drietal belangrijke onderdelen:

 • Jezelf en je onderneming
  Wie ben jij en wat ga je precies doen? Zijn er juridische beperkingen? Wie heb je nodig?
 • Je marketingplan
  Wie zijn je klanten en hoe ga je die benaderen? Zijn er concurrenten? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
 • Je financieel plan
  Om een gezonde onderneming draaiende te kunnen houden, moet er geld binnenkomen. Ook moeten er wellicht investeringen gedaan worden. Het is belangrijk hier goed over na te denken en een plan te maken. Ook toets je of je bedrijfsidee bestaansrecht kan hebben en nog veel meer.

 

Niet iedereen wil elke keer dit hele plan doorlezen. Daarom kan je dit goed samenvatten in het Business Canvas Model. Dit model is een prettige methode om je bedrijf weer te geven. Hier komen alle belangrijke onderwerpen aan bod. Kan je dit model volledig vullen? Dan heb je echt goed nagedacht over je product of dienst.

Natuurlijk kost het schrijven van een bedrijfsplan tijd en aandacht en wil je het liefst meteen beginnen. Het is begrijpelijk dat je het schrijven ervan niet het leukste onderdeel vindt van eigen baas zijn. Maar belangrijk is het wel: dit is het hart van je bedrijf! Mocht je dit goed hebben gedaan en ervan overtuigd zijn dat jouw product of dienst een succes gaat worden., dan kan je van start!

Wat kan BeLinked hierin voor je betekenen? Waarschijnlijk heb je in je ondernemersplan al bedacht welke stappen je eerst gaat zetten. Mocht dat niet zo zijn, dan gaan we het volgende doen:

  1. Je bedrijfsnaam bedenken
  2. Een logo en huisstijl (laten) maken
  3. Jouw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  4. Klanten werven, bijvoorbeeld door een website te (laten) maken
  5. Zorgen dat je financiële administratie op orde is

 

BeLinked Zwolle begrijpt dat hier erg veel bij komt kijken: er is veel te ontdekken en sommige zaken zullen nog onbekend zijn. Daarom is het verstandig om te bedenken wat je zelf wilt gaan doen, welke ondersteuning je nodig hebt en welke zaken je uitbesteedt aan een specialist. Daarin helpt BeLinked jou zodat jij kan doen waar je goed in bent.

Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring